Workshop

van Aanpassing naar Eigenheid

Voor Leiders en Topmanagers in de regio AmsterdamWorkshop

van Aanpassing naar Eigenheid

Voor Leiders en Topmanagers in de regio Amsterdam

Het grootste risico voor Leiders en Topmanagers

 • Van leiders en topmanagers worden klinkende resultaten verwacht.
 • Jij bent goed in het voldoen aan alle verwachtingen.
 • Jouw externe oriëntatie (voldoen aan de verwachtingen van je ouders, vrienden, collega's, aandeelhouders, toezichthouders, klanten) heeft jou veel succes gebracht.
 • Jouw succes heeft ook een schaduwkant. Het kan lastig zijn om een antwoord te vinden op persoonlijke vragen zoals; "Wat wil ik in deze situatie?", "Wat is mijn verlangen?", "Wat is mijn levenspad?'.
 •  De kans bestaat dat jij het contact bent kwijt geraakt met jezelf. Jouw eigenheid (vrij zijn om alles van jezelf in te zetten) verdwijnt naar de achtergrond.
 • Je bent succesvol op veel gebieden (carrière, zakelijke resultaten, je financiën) maar je merkt steeds vaker een gevoel van leegte in jezelf. Succesvol zijn én gelukkig gaan niet langer hand in hand.
 • Er zijn momenten waarop je contact maakt met wat je echt mist. Het échte contact met jouw collega's....maar ook met je vrienden en liefdesrelatie. 
 • Door de grote druk die jij ervaart in het voldoen aan alle verwachtingen, staat het invulling geven aan jouw verlangen onder druk. Alsof het voldoen aan alle externe verwachtingen en invulling geven aan jouw persoonlijke verlangens, behoeften niet samengaan.
 • Je zit dan gevangen in jouw (maximale) externe focus (invulling geven aan wat wordt van mij verlangd) en minimale interne focus (invulling geven aan je eigen verlangens).
 • Het grootste risico is dat je niet je eigen levenspad bewandelt maar het pad dat anderen van jou verlangen. Jouw eigenheid verdwijnt verder naar de achtergrond.

Van Aanpassing naar Eigenheid

Leiders en topmanagers moeten voldoen aan de verwachtingen. Door veelal de focus te hebben op de buitenwereld  (directieleden, collega's, klanten) loop je het risico dat jouw eigenheid onder druk komt te staan.


Jouw eigenheid vertegenwoordigt dat wat jou uniek maakt.  In dit leven wil je ergens bijhoren (door aan te passen) maar wil je je ook onderscheiden (door het verschil te maken, jouw eigenheid te tonen). 


Teveel aanpassing zorgt voor acceptatie maar ook tot vervreemding van jezelf. 

Waarom is het essentieel om jouw
Eigenheid  in de wereld te zetten?

Bewustwording van je eigen niet-werkzame patronen

Bewustzijnsontwikkeling ontstaat zodra ik mijn focus van de buitenwereld (aanpassing) verleg naar mijn binnenwereld (eigenheid). Zodra ik bewust word van mijn eigen (niet werkzame) patronen, blijf ik niet langer onbewust hetzelfde gedrag herhalen als automatische respons op een gebeurtenis in de buitenwereld. Ik heb weer keuze vrijheid gekregen.

Deze onbewuste patronen hebben ooit hun doel gediend, maar zijn niet meer werkzaam in jouw huidige context. . Vaak komen ze voort uit een overlevingsmechanisme dat is ontwikkeld in je jeugd.

Het gevaar dreigt dat jij blijft vastzitten in dezelfde automatische response. Je zit dan in de overleef-stand  in plaats van leef-stand. Hardwerken is de meest gekozen oplossing, maar leidt helaas tot meer stress en frustratie.

Bewustwording van jouw Levensscript 

Jouw levensscript is je onbewuste levensplan, waarmee jij jouw leven vormgeeft en waartoe je als jong kind besluit als gevolg van ouderlijke programmering en ervaringen in je jeugd.

In simpele mensentaal; jouw persoonlijke leugen (bv. ik ben niet goed genoeg) wordt leidend in jouw gedrag. Onbewust zoek je steeds naar de erkenning en waardering van de buitenwereld.

Het levensscript, waarin je hebt geleerd aan te passen (om zo succesvol te zijn en erkenning en waardering te ontvangen) maar onvoldoende hebt geleerd om jouw eigenheid in te brengen, kan uiteindelijk leiden tot een succesvol leven aan de buitenkant maar ook een leven waarin een enorme leegte wordt gevoeld aan de binnenkant.

Executive Coach

Verbinding met Jezelf

Als jij goed bent in het voldoen aan de verwachtingen van anderen is er een aardige kans dat je sensitief bent voor wat een ander voelt of hoe het met die persoon gaat. Indien je deze sensitiviteit onvoldoende inzet voor jezelf raak je jezelf als het ware kwijt. Je weet niet goed meer wat jezelf voelt of wat je verlangen is. Daarmee ben je je eigen kompas kwijtgeraakt, de buitenwereld is dan leidend in jouw besluiten (keuzes worden gemaakt op basis van de erkenning en waardering die je krijgt van de buitenwereld).

Als ik niet goed verbonden ben met mijzelf, kan ik ook niet echt verbinden met de ander. Immers als ik zelf niet weet wat ik voel/ belangrijk vind dan “verdwijn” ik in de ontmoeting met de ander. Het meebewegen wordt dan leidend en mijn echtheid (dat wat mij uniek maakt) neem ik onvoldoende mee.

Van zorgen voor de ander naar zorgen voor jezelf 

Veel Leiders en Managers zijn goed in het zorgen voor de ander. Zorgen dat je voldoet aan de verwachtingen van de ander. Daar krijg jij de erkenning en waardering voor. Maar zonder echte zelfzorg loop je uiteindelijk leeg. Op adrenaline kom je een heel eind, maar uiteindelijk gaat jouw systeem tekenen van verminderde energie tonen.


Vaak negeren leiders en topmanagers deze signalen omdat ze hebben geleerd om hun schouders eronder te zetten en hard te werken. Dit zorgt uiteindelijk voor een uitputting van jouw lichaam en geest. Vaak pas na een burn-out (of andere traumatische ervaring) komt de realisatie dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je echt kan zorgen voor een ander.  Dit vraagt om meer interne focus (wat wil ik, wat voel ik, wat zijn mijn behoeften?) i.p.v. externe focus (wat verlangt de buitenwereld).

Disloyaal

In de socialized mind (wetenschappelijke theorie Robert Kegan) is je lidmaatschap van een groep/systeem leidend. Je zet dan in op 'erbij horen' en bent trouw/loyaal aan het 'groepsgeweten' (de ongeschreven regels) van een groep. De stap naar de self-authoring mind (of zelfs de self-transforming mind) gaat ook over jezelf losmaken hiervan en zelf aan het stuur gaan zitten. En gaat dus gepaard met gevoelens van 'schuld'.


Een ding is zeker: je eigen leven leiden gaat gepaard met 'schuld nemen' en disloyaal zijn. Anders gaat het niet.

Balans Masculiene versus Feminiene Kwaliteiten

Ieder mens, man en vrouw, wordt geboren met zowel masculine als feminiene kwaliteiten. Zoals Carl Gustav Jung helder omschreef; The personal development of the human being depends on the level of integration of the masculine and feminine pole.

Zodra we bewust worden dat mannen om te overleven in “masculine” organisaties hun feminiene kwaliteiten moeten onderdrukken (one of the guys) en vrouwen hetzelfde moeten doen om de top te bereiken (ook one of the guys), dan wordt helder dat feminiene kwaliteiten onderdrukt worden door leiders en topmanagers.

De prijs die leiders betalen voor het onderdrukken van hun feminiene kwaliteiten is hoog; burn-out, scheidingen, vervreemding van jezelf (niet meer kunnen voelen wat jij wil), overleven i.p.v. leven, continue in een vechtstand staan (eindeloos bezig met overtuigen), overwerkt (hardwerken als oplossing zien voor alle problemen).

Ieder mens wil uiteindelijk volledig zichzelf kunnen zijn, zonder een onderdrukt deel. Zodra leiders zich vrij voelen om beide polen in te zetten, de mannelijke en vrouwelijke, neemt hun eigenheid toe.

Wat vertellen deelnemers over de Workshop;

Ik ben mij bewust geworden van mijn neiging om steeds zelf met alle antwoorden te komen, waardoor mijn teamleden niet hoeven na te denken.

Marlies Sandee,

Opleidingsmanager CE, Hogeschool Amsterdam 

De Workshop heeft mij bewust gemaakt hoezeer ik gehecht ben aan voldoen aan alle verwachtingen. Ik voel nu meer ruimte om voor mijzelf te kiezen.

Marjolein Goense,

Chief Procurement Officer ABN AMRO 

De Workshop is de eerste aanzet geweest naar meer eigenheid. Ik ga de komende tijd mijn politieke sensitiviteit inruilen voor politieke in-correctheid. Ze zijn gewaarschuwd ;-)
Arco Bierens,

Sales Director Manpower Professional

Ik zit minder in mijn hoofd en ben mij steeds meer bewust van wat mijn gevoel mij verteld. Hierdoor neem ik beslissingen die beter bij mij passen.
Jeanette Eder, 

Operations Manager Wannahaves

Workshop van Aanpassing naar Echtheid

Jezelf kwijtgeraakt? Maak de shift van externe naar interne focus

Datum en Tijdstip

29 oktober 2021 (13.00-17.00) = Vol
26 november 2021 (13.00-17.00) = Vol
25 mei 2022 (13.00-17.00), nog 5 plaatsen

Kosten van de Workshop

595 euro (excl. btw)
vroegboekers t/m 30 april betalen 375 euro (excl. btw).

Doelgroep + Aantal Deelnemers

Leiders en Topmanagers, regio Amsterdam.
Maximaal 8 deelnemers.

De Locatie

The Lobby (Fizeaustraat) in Amsterdam, gratis parkeren in de ondergelegen parkeergarage. Openbaar vervoer; op loopafstand van station Amstel CS.

Wie geeft de Workshop?

Vanaf 2002 tot heden werkzaam (geweest) als senior leadership coach  (hoger kader en directies) bij o.a. de onderstaande organisaties:

De Workshop van Aanpassing naar Eigenheid

 • Ontmoet gelijkgestemde leiders en top-managers uit de regio Amsterdam. Maximale groepsgrootte is 8 personen.
 • De Workshop is interactief. Korte theorie afgewisseld met oefeningen waardoor bewustwording ontstaat op jouw patronen en ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen.
 • Primaire bewustwording van je eigen levensscript en niet werkzame patronen.
 • Waar zit jouw aanpassing
 • Welke kwaliteiten van jezelf moet jij onderdrukken (veelal onbewust)? 
 • Wat is er voor jou nodig om de stap te maken naar meer Eigenheid?
 • Na de Workshop is er voor de liefhebber een borrel (17.00-18.00)

Uitkomsten Workshop

Toegenomen bewustzijn op eigen patronen en levensscript
Helderheid over de prijs die jij betaalt voor de aanpassing

De essentie van zorgen voor de ander versus zorgen voor jezelf en wat dat betekent voor jou

Kennis m.b.t. de balans masculiene en feminiene kwaliteiten en welke kwaliteiten bij jou horen maar nu het daglicht nog niet mogen zien
Zicht op de meest directe weg naar meer Eigenheid

Deelnemers Workshop;

Ik voel en gedraag mij nu veel onafhankelijker van mijn omgeving. Ik heb geleerd om goed voor mijzelf te zorgen. Vandaar uit maak ik nu mijn keuzes. Dat heeft geleid tot veel meer ontspanning.
Francois Hogenhout,

Head of IT Run EuroCCP

Heerlijk om ook mijn sensitiviteit in mijn werk te gebruiken. Het levert mij echt contact op met mijn collega's. Dat geeft zoveel minder strijd en gedoe. 
Marloes ter Beek, Voorzitter Examencommissie Hogeschool van Amsterdam
Ik ben vrijer in mijn handelen geworden. Onconventioneel haast. Doordat ik geleerd heb om meer in verbinding met mijzelf te staan is mijn gedrag spontaner geworden. Meer authentiek. 

Marjolijn Nieuwenhuysen,

Directeur Bedrijfsvoering OM

Belangrijkste transformatie? Ik leef nu mijn leven. Niet de buitenwereld bepaalt mijn gedrag maar mijn interne drijfveren en verlangen. Dat geeft zoveel meer zingeving aan mijn leven.

Paul van den Schoor,

Afdelingshoofd Informatietechnologie Gemeente Tilburg

Workshop van
Aanpassing naar Eigenheid

Let op maximum aantal deelnemers is 8. Vol = Vol

Vrijheid aan de Top

Workshop van
Aanpassing naar Eigenheid

Let op maximum aantal deelnemers is 8. Vol = Vol