Waarom Leiders weinig Verschil maken

Waarom Leiders weinig Verschil maken

Als succesvolle leider ben jij onderdeel van meerdere teams binnen jouw organisatie. Het directieteam, jouw managementteam, je eigen team.

In groepen (teams) spelen er twee onbewuste processen:

  1. Ik wil er graag bijhoren (aanpassen aan de groepsnorm).
  2. Ik wil graag mijn eigenheid, mijn uniciteit laten zien (het verschil maken).

Dit zijn twee tegenstrijdige krachten die tegelijkertijd opspelen. Vaak zal het systeem (gezin van herkomst) bepalen welke keuze op onbewust niveau wordt gemaakt. De wetten (normen) die thuis zijn aangeleerd (ook vaak onbewust) zijn bepalend.

Mijzelf aanpassen of het verschil maken? De meeste succesvolle leiders zijn van de aanpasselijke-soort.

Naarmate de verantwoordelijkheden toenemen en de daaraan gekoppelde verwachtingen, zal de druk op het systeem van aanpassen toenemen. In dit onbewuste proces lopen leiders en topmanagers het risico dat hun eigenheid (kleur) onder druk komt te staan.

Uiteindelijk wil ook dit deel van je systeem (jouw kleur, dat wat jou uniek maakt) een plek krijgen. Kameleon spelen zorgt voor acceptatie maar ook voor vervreemding van jezelf.

Hoe zorg je ervoor dat jij niet verdwijnt in het voldoen aan alle verwachtingen? Simpel. Door iedere dag stil te staan bij je eigen verlangens, behoeften en gevoel. Al is het maar 10 minuten per dag. De verschil-maker in jou wordt wakker en zal zijn plek innemen.

Behoren die saaie MT of DT-meetings ook gelijk tot het verleden. Kijk uit, je teamleden kunnen weleens jouw voorbeeld volgen.

Kwestie van aanpassen.

Wil jij minder aanpassing en meer kleur? 

 

Over de schrijver
Leadership coach voor succesvolle leiders en senior managers die klaar zijn om de stap te maken van autonomie naar meer verbinding.
Reactie plaatsen