Het lijden van succesvolle leiders en topmanagers

Het lijden van succesvolle leiders en topmanagers

Van leiders en topmanagers worden klinkende resultaten verwacht.

Jij bent goed in het voldoen aan alle verwachtingen (van je ouders, vrienden, collega’s, aandeelhouders, toezichthouders, klanten). Dat heeft ervoor gezorgd dat je succesvol bent op veel gebieden (carrière, financiën, materieel) maar je merkt steeds vaker een leegte in jezelf op.

Jouw succes heeft een schaduwkant.

De kans bestaat dat jij, in het voldoen aan alle verwachtingen, het contact met jezelf bent kwijtgeraakt. Het wordt dan lastig om een antwoord te vinden op persoonlijke vragen zoals; “Wat wil ik in deze situatie?”, “Wat is mijn verlangen?”, “Wat is mijn levenspad?’.

Doordat jij hebt geleerd om jouw focus te richten op de buitenwereld is de focus op jezelf verwaarloosd.

Als ik niet goed verbonden ben met mijzelf, kan ik ook niet echt verbinden met de ander. Immers als ik zelf niet weet wat ik voel/ belangrijk vind dan “verdwijn” ik in de ontmoeting met de ander”. Het meebewegen wordt dan leidend en mijn echtheid (dat wat mij uniek maakt) neem ik onvoldoende mee.

Door niet echt te verbinden loop ik niet het risico zelf te “verdwijnen”. Het is een onbewuste keuze voor schijnveiligheid, want door niet te verbinden met jezelf en ook niet echt te verbinden met de ander zit je in een spreekwoordelijke “bunker”.

Deze bunker is metaforisch vergelijkbaar met een muur om je hart. Het voordeel van een muur om je hart is dat je nooit geraakt kan worden.  Het nadeel van een muur om je hart is dat je nooit geraakt kan worden.

Bouw een muur om je hart heen en je dooft het vuur, je passie, en jouw zingeving.

Je belandt dan in een neerwaartse spiraal….je geeft veel (hardwerken) maar je wordt niet meer gevoed. Deze neerwaartse spiraal leidt tot een verschuiving van leiden naar lijden.

Zinloos lijden.

Wil jij weer verbinden met jezelf en jouw verlangen? Invulling geven aan een zinvol leven? Jouw leven.

Vraag dan een telefonische verkenning met mij aan.

Over de schrijver
Leadership coach voor succesvolle leiders en senior managers die klaar zijn om de stap te maken van autonomie naar meer verbinding.
Reactie plaatsen